
- pożywna zupa pełna warzyw,
- do przygotowania możesz użyć wczorajszego rosołu,
- w sam raz na obiad lub na kolację.
- 2, 5 litra wody lub bulionu (warzywnego, mięsnego)
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek korzenia selera
- 1 cebula
- 1 brokuł
- 2-3 duże ziemniaki
- 250 g pieczarek
- łyżka oleju, oliwy lub masła
- 2 liście laurowe
- sól i pieprz
- opcjonalnie kwaśna śmietana 18% lub słodka śmietanka 30%
Brokuł opłucz i rozdziel na drobne różyczki. Ziemniaki, seler, marchewkę i pietruszkę obierz, opłucz i pokrój w kostkę. Pieczarki umyj i pokrój w pół plasterki, a cebulę obierz z łupiny i drobno posiekaj. W szerokim garnku rozgrzej tłuszcz i podsmaż cebulę z pieczarkami. Dodaj warzywa oraz liście laurowe i zalej bulionem. Gotuj około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Dopraw wedle gustu. Podawaj ze słodką śmietanką lub z kleksem gęstej śmietany.
Do podania: pieczywo, słodka śmietanka 30% lub kwaśna śmietana 18%.