Faszerowana bagietka to pyszny i sycący przysmak, który świetnie sprawdzi się jako przekąska lub lekki posiłek. Przygotowanie tej potrawy jest proste i nie zajmuje dużo czasu.
Nadziewana bagietka
Porcje
2
porcjeCzas przygotowania
20
minutesKrok po kroku przepis na faszerowaną bagietkę
Składniki
1 bagietka (ok. 35 cm)
150 g serka kanapkowego
150 g szynki
150 g żółtego sera
1 nieduża świeża papryka
2 jajka
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Natnij bagietkę wzdłuż jednego boku.
- Wydrąż środek bagietki.
- Przełóż ser do miski i rozgnieć go nieco widelcem.
- Stopniowo mieszając, dodawaj do miski pozostałe składniki farszu: drobno pokrojoną szynkę, ser, paprykę, posiekane jajka i szczypiorek.
- Sprawdź smak i ewentualnie dopraw farsz według uznania.
- Gotowym farszem napełnij bagietkę.
- Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 2 godziny.
- Przed podaniem zdejmij folię i pokrój bagietkę w grube plastry (grubość 1-1,5 cm).
- Podawaj ułożone na talerzu.
UWAGI
- Możesz dodać do farszu różne dodatki, takie jak marynowane pieczarki, rzodkiewka, papryka konserwowa, ogórki świeże, konserwowe lub kiszone, kukurydza lub groszek konserwowy, oliwki, suszone pomidory, wędzony łosoś, tuńczyk, paluszki krabowe.
- Aby uzyskać najlepszy smak, najlepiej używać bagietek wczorajszych, które straciły swoją chrupkość i kruchość.
- Zamiast bagietki, możesz użyć 3 bułek francuskich do hot-dogów, które mają otwory w środku.
- Aby ugotować jajko na twardo, czas gotowania jest liczony od momentu zagotowania się wody. Zależnie od wielkości jajka, czas gotowania wynosi od 8 do 10 minut.