Nadziewana bagietka

Faszerowana bagietka to pyszny i sycący przysmak, który świetnie sprawdzi się jako przekąska lub lekki posiłek. Przygotowanie tej potrawy jest proste i nie zajmuje dużo czasu.

Nadziewana bagietka

Porcje

2

porcje
Czas przygotowania

20

minutes

Krok po kroku przepis na faszerowaną bagietkę

Składniki

  • 1 bagietka (ok. 35 cm)

  • 150 g serka kanapkowego

  • 150 g szynki

  • 150 g żółtego sera

  • 1 nieduża świeża papryka

  • 2 jajka

  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  • Natnij bagietkę wzdłuż jednego boku.
  • Wydrąż środek bagietki.
  • Przełóż ser do miski i rozgnieć go nieco widelcem.
  • Stopniowo mieszając, dodawaj do miski pozostałe składniki farszu: drobno pokrojoną szynkę, ser, paprykę, posiekane jajka i szczypiorek.
  • Sprawdź smak i ewentualnie dopraw farsz według uznania.
  • Gotowym farszem napełnij bagietkę.
  • Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 2 godziny.
  • Przed podaniem zdejmij folię i pokrój bagietkę w grube plastry (grubość 1-1,5 cm).
  • Podawaj ułożone na talerzu.

UWAGI

  • Możesz dodać do farszu różne dodatki, takie jak marynowane pieczarki, rzodkiewka, papryka konserwowa, ogórki świeże, konserwowe lub kiszone, kukurydza lub groszek konserwowy, oliwki, suszone pomidory, wędzony łosoś, tuńczyk, paluszki krabowe.
  • Aby uzyskać najlepszy smak, najlepiej używać bagietek wczorajszych, które straciły swoją chrupkość i kruchość.
  • Zamiast bagietki, możesz użyć 3 bułek francuskich do hot-dogów, które mają otwory w środku.
  • Aby ugotować jajko na twardo, czas gotowania jest liczony od momentu zagotowania się wody. Zależnie od wielkości jajka, czas gotowania wynosi od 8 do 10 minut.
Podziel się swoją opinią