• pyszne sycące naleśniki na słodko,
  • można je podawać z różnymi dodatkami: owocami, konfiturą lub bitą śmietaną,
  • są dobre na śniadanie, obiad, kolację, a nawet na deser.

 

Składniki (7-8 sztuk):

  • 1 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl wody
  • 1/2 szkl mleka
  • jajko
  • 2 łyżki oleju + do smarowania
  • szczypta soli

 

  • 400 g twarogu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 12%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżka cukru waniliowego
  • opcjonalnie garść rodzynek

 

Składniki na ciasto umieść w wysokim pojemniku i zmiksuj. Odstaw na 20 minut, by odpoczęło. W tym czasie przygotowuj farsz: ser rozdrobnij, rozgnieć widelcem – dodaj jogurt, cukier, cukier waniliowy i wymieszaj. Na rozgrzanej patelni smaż naleśniki smarując za każdym razem odrobiną oleju (najlepiej go rozsmarować kawałkiem ręcznika papierowego lub pędzelkiem silikonowym). Gotowe naleśniki smaruj masą serową i zawijaj. 

Do podania: kwaśna śmietana, jogurt naturalny, jogurt owocowy, bita śmietana, dżem lub marmolada, owoce, bakalie, nutella, cukier puder, sos czekoladowy, karmelowy lub owocowy, syrop klonowy, syrop z agawy, miód.

STRONA GŁÓWNA