- pyszne sycące naleśniki na słodko,
- można je podawać z różnymi dodatkami: owocami, konfiturą lub bitą śmietaną,
- są dobre na śniadanie, obiad, kolację, a nawet na deser.
Składniki (7-8 sztuk):
- 1 1/2 szkl mąki pszennej
- 1 szkl wody
- 1/2 szkl mleka
- jajko
- 2 łyżki oleju + do smarowania
- szczypta soli
- 400 g twarogu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 12%
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżka cukru waniliowego
- opcjonalnie garść rodzynek
Składniki na ciasto umieść w wysokim pojemniku i zmiksuj. Odstaw na 20 minut, by odpoczęło. W tym czasie przygotowuj farsz: ser rozdrobnij, rozgnieć widelcem – dodaj jogurt, cukier, cukier waniliowy i wymieszaj. Na rozgrzanej patelni smaż naleśniki smarując za każdym razem odrobiną oleju (najlepiej go rozsmarować kawałkiem ręcznika papierowego lub pędzelkiem silikonowym). Gotowe naleśniki smaruj masą serową i zawijaj.
Do podania: kwaśna śmietana, jogurt naturalny, jogurt owocowy, bita śmietana, dżem lub marmolada, owoce, bakalie, nutella, cukier puder, sos czekoladowy, karmelowy lub owocowy, syrop klonowy, syrop z agawy, miód.