• pyszne szybkie smarowidło do pieczywa,
  • pasuje do bułek, chleba, chrupiących grzanek, tortilli lub wypełnienia wytrawnych kruchych babeczek,
  • pasta doskonała na śniadanie, kolację lub do przekąsek na imprezę.

 

Składniki:

  • 100 g serka śmietankowego naturalnego
  • 100 g wędliny, np. szynki, polędwicy wieprzowej lub drobiowej
  • łyżka słodkiej śmietanki lub mleka
  • sól

 

Do pojemnika blendera wrzuć rozdrobnioną wędlinę, serek, śmietankę i szczyptę soli. Rozdrobnij na gładką jednolitą pastę. Sprawdź smak i jeśli trzeba, dopraw. Gotową pastą smaruj pieczywo

 

Gotową pastę przechowuj w lodówce do 3 dni.

Serek śmietankowy można zastąpić zwykłym twarogiem.

Do pasty warto dodać posiekane dodatki: szczypiorek, suszone pomidory, świeżą lub konserwową paprykę, oliwki, kapary, grzybki marynowane, zioła.

STRONA GŁÓWNA