- pyszne szybkie smarowidło do pieczywa,
- pasuje do bułek, chleba, chrupiących grzanek, tortilli lub wypełnienia wytrawnych kruchych babeczek,
- pasta doskonała na śniadanie, kolację lub do przekąsek na imprezę.
Składniki:
- 100 g serka śmietankowego naturalnego
- 100 g wędliny, np. szynki, polędwicy wieprzowej lub drobiowej
- łyżka słodkiej śmietanki lub mleka
- sól
Do pojemnika blendera wrzuć rozdrobnioną wędlinę, serek, śmietankę i szczyptę soli. Rozdrobnij na gładką jednolitą pastę. Sprawdź smak i jeśli trzeba, dopraw. Gotową pastą smaruj pieczywo.
Gotową pastę przechowuj w lodówce do 3 dni.
Serek śmietankowy można zastąpić zwykłym twarogiem.
Do pasty warto dodać posiekane dodatki: szczypiorek, suszone pomidory, świeżą lub konserwową paprykę, oliwki, kapary, grzybki marynowane, zioła.