
- błyskawiczne i proste w przygotowaniu,
- w sam raz na deser, na podwieczorek, dla gości, dla alergików pokarmowych,
- nie zawiera mąki ani produktów mlecznych,
- możesz osłodzić je dowolnym słodziwem (cukrem, miodem, ksylitolem).
- 2 puszki czerwonej fasoli (800 g)
- 2 dojrzałe banany
- 4 jajka
- 3-4 łyżki gorzkiego kakao
- 6 łyżek cukru lub miodu
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Fasolę odsącz z zalewy. Wszystkie składniki zblenduj na gładką jednolitą masę. Ciasto przelej do małej formy (np. 24×24 cm) wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 35-45 min w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw na 15 minut ostudzenia.
Pozostawione w temperaturze pokojowej, z dnia na dzień może się zsychać. Dlatego by zachowało wilgotność, polecam umieszczenie ciasta w lodówce. W chłodzie można je przechowywać do 5-7 dni.