• klasyczny przepis na kotlety mielone,
  • proste, smaczne, bardzo sycące,
  • możne je podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami.

 

Składniki (na około 6 szt):

  • 500 g mięsa wieprzowo-wołowego
  • mała bułka, np. kajzerka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • olej
  • sól i pieprz
  • mąka pszenna lub bułka tarta do obtoczenia

 

Bułkę namocz w mleku lub wodzie, odciśnij z nadmiaru płynu. Cebulkę posiekaj, zeszklij na łyżce oleju. Mięso włóż do miski, dodaj rozdrobnioną bułkę, jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulkę i bułkę tartą. Dopraw do smaku. Dokładnie wymieszaj dłonią. Łyżką nakładaj na dłoń porcję masy mięsnej, formuj kotleciki i obtocz w mące pszennej lub bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Podawaj na ciepło.

Ostudzone nadają się do mrożenia. Po rozmrożeniu można je odsmażyć lub podgrzać w piekarniku.
Kotlety mielone nie muszą być nudne – do środka można włożyć pieczarki, szpinak, mozzarellę lub żółty ser.
Z tej masy mięsnej można przygotować też klopsiki i pulpety.

STRONA GŁÓWNA