- klasyczny przepis na kotlety mielone,
- proste, smaczne, bardzo sycące,
- możne je podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami.
Składniki (na około 6 szt):
- 500 g mięsa wieprzowo-wołowego
- mała bułka, np. kajzerka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- jajko
- 1-2 łyżki bułki tartej
- olej
- sól i pieprz
- mąka pszenna lub bułka tarta do obtoczenia
Bułkę namocz w mleku lub wodzie, odciśnij z nadmiaru płynu. Cebulkę posiekaj, zeszklij na łyżce oleju. Mięso włóż do miski, dodaj rozdrobnioną bułkę, jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulkę i bułkę tartą. Dopraw do smaku. Dokładnie wymieszaj dłonią. Łyżką nakładaj na dłoń porcję masy mięsnej, formuj kotleciki i obtocz w mące pszennej lub bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Podawaj na ciepło.