- aromatyczny sos z suszonych grzybów,
- prosty i smaczny – zrobiony jedynie z kilku składników,
- pasuje do wielu dań obiadowych, np. ziemniaków lub kaszy.
Skład:
- 20-30 g suszonych grzybów
- cebula
- łyżka masła (około 5 g)
- czubata łyżka mąki pszennej
- sól i pieprz
- 2 łyżki słodkiej śmietanki 30%
- opcjonalnie natka pietruszki
Grzyby namocz w 3 szklankach zimnej wody (około 600 ml) i odstaw na kilka godzin. Wyjmij je, pokrój, następnie włóż do rondla. Z wody po grzybach odmierz 2 szklanki i wlej do rondla z grzybami. Gotuj około 20 minut. W tym czasie na patelni rozpuść masło, zeszklij pokrojoną cebulę. Dodaj mąkę i zasmaż – wlej pozostałą resztkę wody po grzybach, wymieszaj i przelej do gotujących się grzybów (gotując się sos powinien zgęstnieć). Na koniec dopraw do smaku przyprawami, dodaj śmietankę i opcjonalnie wsyp posiekaną natkę pietruszki.
Sos można podawać do klusek, pampuchów, kasz, ziemniaków, krokietów, zapiekanek, pieczeni mięsnych lub placków (np. ziemniaczanych).