• bardzo łatwy sos pomidorowy,
  • pachnący ziołami, gęsty, bez dodatku mąki i śmietany,
  • dobry do makaronu, gołąbków, pulpecików lub posmarowania pizzy.

 

Składniki:

  • 400 g pomidorów w puszce lub 500 g przecieru pomidorowego
  • cebula
  • 100 ml wody lub bulionu
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka oleju lub oliwy
  • pełna łyżka ziół prowansalskich

Cebulę obierz, pokrój w drobną kosteczkę. Wrzuć do małego rondelka i zeszklij na łyżce oleju. Dodaj przecier pomidorowy, wodę, zioła oraz przyprawy. Całość gotuj przez około 5 minut, następnie wyłącz ogień pod rondelkiem, a zawartość zmiksuj blenderem na gładki sos. Gotowe;) Jeśli lubisz, możesz jeszcze dodać słodką śmietankę, ale to nie jest konieczne.

STRONA GŁÓWNA