- bardzo łatwy sos pomidorowy,
- pachnący ziołami, gęsty, bez dodatku mąki i śmietany,
- dobry do makaronu, gołąbków, pulpecików lub posmarowania pizzy.
Składniki:
- 400 g pomidorów w puszce lub 500 g przecieru pomidorowego
- cebula
- 100 ml wody lub bulionu
- sól i pieprz
- 1 łyżka oleju lub oliwy
- pełna łyżka ziół prowansalskich
Cebulę obierz, pokrój w drobną kosteczkę. Wrzuć do małego rondelka i zeszklij na łyżce oleju. Dodaj przecier pomidorowy, wodę, zioła oraz przyprawy. Całość gotuj przez około 5 minut, następnie wyłącz ogień pod rondelkiem, a zawartość zmiksuj blenderem na gładki sos. Gotowe;) Jeśli lubisz, możesz jeszcze dodać słodką śmietankę, ale to nie jest konieczne.