• pyszny sos pomidorowo-mięsny,
  • gęsty poprzez długie gotowanie,
  • bez zagęszczania mąką,
  • dobry do makaronów, ryżu, kasz, ziemniaków, placków.

 

Składniki (3 porcje):

  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400g)
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 100 ml bulionu lub wody
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30% (może też być mleko lub mleko roślinne)
  • łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz, cukier, ostra i słodka papryka mielona
  • do podania 300 g makaronu Spaghetti
  • do posypania tarty żółty ser lub natka pietruszki

 

Cebulę, marchewkę i seler pokrój w drobniutką kosteczkę, podsmaż je na oliwie. Dodaj mięso mielone – smaż mieszając i rozdrabniając łopatką grudki mięsa. Gdy mięso straci surowy kolor, dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, bulion, śmietankę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość gotuj bez przykrycia przez przynajmniej 1,5–2,5 godziny, co jakiś czas mieszając. Gdy płyn odparuje, a sos zgęstnieje, dodaj oregano oraz przypraw do smaku przyprawami. Po chwili zdejmij patelnię z ognia. Gotowy sos podawaj z ugotowanym spaghetti lub innym makaronem.

W czasie gotowania możesz dodatkowo dodać 100 g wędzonego boczku i kieliszek czerwonego wina (zgodnie z włoską recepturą).

Jeśli chcesz, śmietankę zastąp mlekiem lub mlekiem roślinnym, np. kokosowym.

Do podania posyp danie startym żółtym serem, parmezanem, posiekaną bazylią lub natką pietruszki.

Sos nadaje się do mrożenia w pojemnikach, a także wekowania i pasteryzacji w słoikach. 

Sos można wykorzystać do przygotowania pizzy, lasagne, naleśników lub zapiekanek.

STRONA GŁÓWNA