• bywa zwana też sałatką warzywną lub sałatką majonezową,
  • zwykle podawana w święta, na rodzinnych imprezach i przyjęciach,
  • smaczne danie wegetariańskie pełne warzyw.

 

Składniki:

  • 3 średnie ziemniaki
  • 3-4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 3 ogórki konserwowe lub kiszone
  • jabłko
  • puszka groszku konserwowego (400 g)
  • puszka kukurydzy konserwowej (400 g)
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2-3 łyżki majonezu
  • łyżka musztardy dla smaku
  • sól i pieprz
  • dla smaku można dodać musztardę

Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler umyj, ugotuj je w całości, a następnie pozostaw do ostudzenia. Obierz je i pokrój w kostkę. Przełóż warzywa do dużej miski. Dodaj pokrojone ogórki, jabłko oraz jajka. Wsyp odsączony groszek, kukurydzę i dodaj majonez z musztardą. Sałatkę dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.

Dodatkowo możesz dodać: marynowane pieczarki lub leśne grzyby, pora, cebulę, świeżą lub marynowaną paprykę, fasolkę konserwową.

Gotową sałatkę przechowuj w lodówce lub innym chłodnym miejscu do 3 dni (przechowywana dłużej może się zepsuć i zjedzenie jej będzie groziło zatruciem).

Ile czasu gotować jajka na twardo? Czas gotowania jajek jest liczony od momentu zagotowania się wody. Zależnie od wielkości powinno się gotować 8-10 minut.

STRONA GŁÓWNA