• smaczny włoski sos o wyrazistym smaku,
  • do makaronów, do pieczywa, do mięs i ryb, do pieczenia bułeczek oraz przekąsek z ciasta francuskiego,
  • dziecinnie prosty w przygotowaniu – wystarczy zblendować wszystkie składniki.

 

Składniki:

  • 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju (280 g)
  • 3 łyżki orzechów pinii lub innych
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól

Orzeszki upraż na suchej patelni. Do kielicha blendera włóż wszystkie składniki, czyli suszone pomidory, orzechy, ząbki czosnku i parmezan. Blenduj po trochę dolewając olej po pomidorach, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji (gęstsze lub rzadsze – to zależy od Twojego gustu). Na końcu dopraw do smaku solą.

Orzechy pinii można zastąpić: orzechami nerkowca, pestkami dyni lub słonecznika, migdałami, orzechami włoskimi lub ziemnymi.

Parmezan można zastąpić: serem Grana Padano, Parmigiano Reggiano, Pecorino lub innym twardym serem.

W zakręcanym słoiczku lub szczelnie zamykanym naczyniu pesto można przechowywać około tygodnia.

Istnieją różne modyfikacje pesto, np. pesto z natki pietruszki, jarmużu lub rukoli.

STRONA GŁÓWNA