• szybkie sycące danie gotowe w kilka chwil,
  • smaczne, proste, łatwe do przyrządzenia,
  • dobre na obiad lub kolację.

 

Składniki:

  • 500 g makaronu (świderki, kokardki)
  • 2 puszki tuńczyka w oleju (2x 170g)
  • 400 g kwaśnej śmietany 18%
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • świeża natka pietruszki do posypania
  • 100 g tartego sera do posypania (mozzarella, gouda, cheddar)

 

Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą, dodaj rozdrobnionego tuńczyka. Smaż przez około 5 minut. Patelnię zdejmij z ognia. Od razu dodaj śmietanę. Dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Makaron ugotuj, przecedź i przełóż z powrotem do garnka. Dodaj gotowy sos, wymieszaj. Porcje nakładaj na talerze. Po wierzchu posyp tarty ser i posiekaną natkę pietruszki.

 

Można dodać: kukurydzę, kapary, oliwki, pieczarki, suszone pomidory.

STRONA GŁÓWNA