- szybkie i smaczne danie z makaronem,
- sycące, kaloryczne, bardzo proste w przygotowaniu,
- dobre na obiad lub kolację.
Składniki (dla 2 osób):
- 200 g makaronu
- pół puszki czerwonej fasoli (200 g)
- 150 g wędzonego boczku
- cebula
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz
- natka pietruszki do posypania
Makaron ugotuj według instrukcji. Przełóż do durszlaka i zostaw do ostygnięcia. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekaną cebulę oraz pokrojony w kosteczkę boczek – podsmaż. Dodaj fasolę i ugotowany makaron. Dobrze wymieszaj, dopraw do smaku przyprawami. Smaż przez chwilę mieszając. Gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj na ciepło, zaraz po przygotowaniu.
Można dodać też: pierś kurczaka, pieczarki, leśne grzyby, suszone pomidory, cukinię, bakłażana, paprykę.