• szybka potrawa jednogarnkowa,
  • pożywna, sycąca, prosta w przygotowaniu,
  • dobra na obiad lub kolację,
  • fasolkę można wekować lub mrozić.

 

Składniki (4 porcje):

  • 2 puszki białej fasoli (2x 400g)
  • 100 g wędzonego boczku
  • 200 g kiełbasy
  • 2 cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżka majeranku
  • łyżka oleju lub masła
  • łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • pół łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • sól, pieprz lub ulubione przyprawy

 

W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz. Podsmaż przez chwilę posiekaną cebulę, pokrojoną kiełbasę oraz boczek. Dodaj fasolkę wraz z zalewą, koncentrat, majeranek i przyprawy. Jeśli fasolka jest zbyt gęsta lub chcesz zrobić więcej sosu, dodaj 100-200 ml wody lub bulionu. Całość gotuj na małym ogniu przez 5-10 minut.

 

Jeśli wlejesz zbyt dużo wody lub bulionu, zagęścisz sos dodając więcej koncentratu pomidorowego, zasmażkę lub zaklepkę (wodę wymieszaną z mąką lub skrobią ziemniaczaną).

Fasolkę można podać z pieczywem, do ziemniaków lub kaszy.

STRONA GŁÓWNA