• do podania z pieczywem, ziemniakami, uszkami, pierogami, krokietami, pasztecikami, jajkiem na twardo,
  • może być zabielany śmietaną lub bez zabielania,
  • w sam raz na obiad, na kolację, na Wigilię.

 

  • 1 kg czerwonych buraków
  • marchew
  • korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 2-3 suszone grzybki
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 4-5 ząbki czosnku
  • łyżka majeraneku
  • łyżka octu lub soku z cytryny
  • sól, pieprz i cukier
  • opcjonalnie słodka śmietanka 30% lub kwaśna śmietana 18%
Buraki obierz, pokrój kostkę. Przełóż do garnka, zalej bulionem i zagotuj. W tym czasie obierz i pokrój marchewkę, pietruszkę, seler. Włóż je do gotujących się buraków. Wrzuć grzybki, listki laurowe i ziele angielskie. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek, ocet oraz przyprawy. Opcjonalnie możesz zabielić zupę śmietaną.
Słodka śmietanka 30% nie powinna się zwarzyć po wlaniu do rondla, natomiast kwaśna (12% lub 18%) dość często się warzy. By tego uniknąć, najlepiej dodać „kleks śmietany” na talerz przed podaniem lub wymieszać w misce czerpak zupy z kwaśną śmietaną (zahartować) i wtedy wlać do rondla z gotującą się zupą na 2-3 minuty przed zdjęciem z ognia.

STRONA GŁÓWNA