• gęsty mięsny sos – sycący i pożywny,
  • danie smaczne i łatwe do przygotowania,
  • dobre na obiad, kolację lub lunch do pracy.

 

Składniki (dla 4 osób):

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego
  • puszka czerwonej fasoli (400g)
  • puszka kukurydzy konserwowej (400g)
  • świeża czerwona papryka
  • cebula
  • 90 g koncentratu pomidorowego
  • woda lub bulion
  • 2 ząbki czosnku lub łyżeczka granulowanego
  • łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • oregano
  • sól
  • łyżka oleju

 

Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju. Gdy się zeszkli, dodaj surowe mięso mielone. Smaż mieszając i rozdrabniając mięsne grudki. Dodaj paprykę pokrojoną w kostkę, odsączoną fasolkę, kukurydzę, koncentrat pomidorowy oraz wodę (powinna tylko przykrywać mięso). Duś na małym ogniu bez przykrycia. W międzyczasie dodaj sól, oregano i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy płyn się zredukuje, a sos odpowiednio zgęstnieje, zdejmij z ognia i podawaj.

 

Do podania polecam: ryż, makaron, tortillę, naleśniki.

Sos nadaje się do odgrzewania oraz mrożenia w pojemnikach.

Mięso mielone można zamienić na filet kurczaka lub w wersji wegetariańskiej na tofu i pieczarki.

STRONA GŁÓWNA