- smaczny ryż z pieczarkami, cebulką i natką pietruszki,
- jest szybki i łatwy w przygotowaniu,
- można wykorzystać ryż pozostały z wczorajszego obiadu,
- dobry jako dodatek do obiadu lub samodzielna potrawa.
Składniki (dla 2 osób):
- 100 g białego ryżu
- 4 pieczarki
- mała cebula
- 2 łyżki oleju
- 1-2 łyżki masła
- sól i pieprz (lub ulubione przyprawy)
- natka pietruszki
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odsącz z wody i odstaw. Na patelni rozgrzej olej – podsmaż posiekaną cebulę i pieczarki starte na dużych oczkach. Dodaj przyprawy oraz masło. Gdy masło się rozpuści, wsyp ugotowany ryż z posiekaną natką pietruszki. Całość dobrze wymieszaj. Po 2 minutach patelnię zdejmij z ognia i podawaj.
Jeśli dodasz pokrojoną pierś kurczaka, powstanie smaczne lekkie danie na obiad lub kolację.
Ryż z pieczarkami można przygotować nawet dzień wcześniej i podgrzać tuż przed podaniem (przydatne na większe imprezy).
Taki ryż nadaje się do mrożenia – przydatne, gdy został Ci nadmiar potrawy lub mrozisz gotowe dania do odgrzania.