Jeśli szukasz prostego i szybkiego przepisu na pyszną rybę smażoną w panierce, to ten jest dla Ciebie idealny. Wszystko czego potrzebujesz to filet z dowolnej ryby, jajko, mąka pszenna, bułka tarta, sól i pieprz oraz olej do smażenia. Najpierw pokrój filet na kawałki, a następnie obtocz je w mące i bułce tartej, zanurz w roztrzepanym jajku, a na końcu usmaż na patelni z gorącym olejem. Podawaj na ciepło z połówkami cytryny i ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Ryba smażona w panierce
Porcje
4
Czas przygotowania
30
minutesJeśli szukasz prostego i szybkiego przepisu na pyszną rybę smażoną w panierce, to ten jest dla Ciebie idealny.
Składniki
400 g filetu z dowolnej ryby (np. karpia)
1 jajko
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki bułki tartej
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie
- Filet z ryby pokrój na kawałki o wielkości ok. 2 cm.
- W misce roztrzep jajko i dodaj szczyptę soli oraz pieprzu.
- W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z bułką tartą.
- Każdy kawałek ryby obtocz w mące i bułce tartej, a następnie zanurz w roztrzepanym jajku.
- Na płaskiej płycie lub w głębokim talerzu przygotuj połówki cytryny do podania.
- W rondlu rozgrzej olej (powinien być głębokości około 2 cm).
- Gdy olej będzie już bardzo gorący, wkładaj po jednym kawałku ryby i smaż przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż do zrumienienia.
- Usmażoną rybę osącz na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Uwagi
- Podawaj na ciepło z połówkami cytryny i ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki lub sałata.