• zdrowa, soczysta, lekka mizeria na bazie jogurtu naturalnego,
  • jest niskokaloryczna, gdyż nie zawiera śmietany ani majonezu,
  • to świetny dodatek do dań obiadowych i potraw z grilla.

 

Skład:

  • około 500 g ogórków (gruntowych lub szklarniowych)
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego (ewentualnie greckiego)
  • ząbek czosnku lub 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
  • łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
  • opcjonalnie łyżka posiekanego koperku lub świeżej natki pietruszki

 

Ogórki obierz ze skórki, pokrój w plasterki, ułóż na sicie, posól i wymieszaj. Odstaw na 20 minut, by straciły nadmiar soku. W misce wymieszaj składniki sosu, czyli jogurt, czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny, miód i przyprawy – wymieszaj. Dodaj ogórki i ponownie całość wymieszaj.

 

Dodatki do mizerii: świeży koperek, natka pietruszki, cebulka, rzodkiewka, szczypiorek, listki mięty.

STRONA GŁÓWNA