- gęsty mięsny sos – sycący i pożywny,
- danie smaczne i łatwe do przygotowania,
- dobre na obiad, kolację lub lunch do pracy.
Składniki (dla 4 osób):
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego
- puszka czerwonej fasoli (400g)
- puszka kukurydzy konserwowej (400g)
- świeża czerwona papryka
- cebula
- 90 g koncentratu pomidorowego
- woda lub bulion
- 2 ząbki czosnku lub łyżeczka granulowanego
- łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- pół łyżeczki ostrej papryki
- oregano
- sól
- łyżka oleju
Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju. Gdy się zeszkli, dodaj surowe mięso mielone. Smaż mieszając i rozdrabniając mięsne grudki. Dodaj paprykę pokrojoną w kostkę, odsączoną fasolkę, kukurydzę, koncentrat pomidorowy oraz wodę (powinna tylko przykrywać mięso). Duś na małym ogniu bez przykrycia. W międzyczasie dodaj sól, oregano i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy płyn się zredukuje, a sos odpowiednio zgęstnieje, zdejmij z ognia i podawaj.
Do podania polecam: ryż, makaron, tortillę, naleśniki.
Sos nadaje się do odgrzewania oraz mrożenia w pojemnikach.
Mięso mielone można zamienić na filet kurczaka lub w wersji wegetariańskiej na tofu i pieczarki.