• jest smaczna, sycąca i ładnie wygląda na stole,
  • świetna alternatywa tradycyjnych kanapek,
  • dobra na śniadanie, przekąskę lub imprezę,
  • można zrobić wersję z wędliną lub wegetariańską.

 

Składniki:

  • bagietka średniej długości (ok. 35 cm)
  • 150 g ulubionego serka kanapkowego, np. ziołowego
  • 150 g szynki
  • 150 g żółtego sera (np. gouda)
  • pół świeżej papryki
  • 2 jajka na twardo
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól i pieprz

 

Bagietkę natnij wzdłuż z jednego boku. Wydrąż środek i zużyj go np. do przygotowania kotletów mielonych. Serek przełóż do miski, rozgnieć go nieco widelcem. Stopniowo mieszaj dodając pozostałe składniki farszu – drobno pokrojoną szynkę, ser, paprykę, posiekane jajka i szczypiorek. Sprawdź smak i jeśli chcesz, dodatkowo dopraw. Gotowym farszem napełnij bagietkę. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem, zdejmij folię i pokrój bagietkę w grube plastry (grubość 1-1,5 cm). Podawaj ułożone na talerzu.

Inne dodatki: marynowane pieczarki, rzodkiewka, papryka konserwowa, ogórki świeże, konserwowe lub kiszone, kukurydza lub groszek konserwowy, oliwki, suszone pomidory, wędzony łosoś, tuńczyk, paluszki krabowe.

Najlepsze są bagietki wczorajsze, ponieważ straciły swoją chrupkość i kruchość.

Zamiast bagietki, można użyć 3 bułki francuskie do hot-dogów (mają otwory w środku).

Jajko na twardo – czas gotowania jest liczony od momentu zagotowania się wody. Zależnie od wielkości czas gotowania to 8-10 minut.

STRONA GŁÓWNA