- kwaśna zupa zagęszczana zakwasem chlebowym,
- smaczna, prosta, nie wymaga dużego nakładu pracy,
- można zrobić wersję bez warzyw lub bardziej sycącą z ziemniakami i włoszczyzną,
- bywa podawana na Wielkanoc i nie tylko (również na codzienny obiad lub rodzinne imprezy).
Składniki:
- 500 ml gotowego zakwasu na żurek
- 500 g białej surowej kiełbasy
- 2 litry wody
- 400 g wędzonych żeberek (lub innego mięsa z kością)
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 pełne łyżki majeranku
- 2-3 listki laurowe
- 2-3 ziela angielskie
- sól i pieprz
- 100 ml słodkiej śmietanki 18% lub 30 %
- do podania jajka ugotowane na twardo (tyle jajek, ile osób)
Żeberka pokrój na mniejsze części, zalej zimną wodą i zagotuj. Gotuj około 20 minut, a w międzyczasie łyżką cedzakową usuwaj szumowiny. Włóż ziele angielskie, listki laurowe oraz kawałki kiełbasy – gotuj kolejne 20 minut. Kiełbasę wyjmij na talerz. Do wywaru dodaj zakwas, słodką śmietankę, czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek oraz przyprawy. Zagotuj, po 10 minutach zdejmij z ognia. Podawaj z kawałkiem kiełbasy i jajkiem na twardo.
Dodałam słodką śmietankę, ponieważ bardzo dobrze łączy się z zupą i nie warzy się.
Można dodać także: suszone grzyby, ziemniaki, włoszczyznę (marchewkę, korzeń selera lub pietruszki).
W niektórych restauracjach żurek bywa podawany w wydrążonym bochenku chleba.