- klasyczny kapuśniak z kiszoną kapustą i warzywami,
- smaczna, zdrowa, jesienno-zimowa zupa pełna witamin,
- w sam raz na obiad lub na kolację.
Skład:
- około 500 g wędzonych żeberek
- 400 g kiszonej kapusty
- 4-5 ziemniaków
- marchewka
- pietruszka
- 2,5 litra wody
- cebula
- 2 liście laurowe
- 2-3 ziela angielskie
- pełna łyżeczka koncentratu pomidorowego
- łyżka masła
- łyżka mąki
- sól i pieprz
- do posypania majeranek lub natka pietruszki
Żeberka umyj, włóż do garnka, zalej wodą i gotuj około 25 minut. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pokrojone ziemniaki oraz marchew i pietruszkę starte na dużych oczkach. Gotuj około 15 minut. Następnie dodaj kapustę kiszoną i koncentrat pomidorowy – gotuj około 10 minut. W tym czasie na patelni rozpuść masło, zeszklij posiekaną cebulę, wsyp mąkę i zasmaż. Wlej pół szklanki zimnej wody, wymieszaj i przelej do gotującej się zupy. Dodaj majeranek i dopraw do smaku przyprawami.
Z cebulką można podsmażyć kiełbasę lub wędzony boczek (około 100-150 g).
Do podania: pieczywo, słodka lub kwaśna śmietana.
Jeśli dodasz kapustę na początku gotowania, powstanie kwaśny wywar, w którym warzywa się nie ugotują (będą twarde).