- jesienno-zimowa zupa z warzywami, suszonymi grzybami i makaronem,
- smaczna, aromatyczna i pożywna,
- do przygotowania możesz użyć wczorajszego rosołu,
- w sam raz na obiad lub na kolację.
Skład:
- 20-30 g suszonych grzybów
- 2 marchewki
- pietruszka
- korzeń selera
- cebula
- 100 ml śmietanki 30%
- sól i pieprz
- łyżka masła
- 2 listki laurowe
- 2 ziela angielskie
- natka pietruszki
- makaron do podania
Grzyby zalej gorącą wodą i odstaw na godzinę. Obrane warzywa pokrój w kostkę. Podsmaż je w rondlu na maśle. Grzyby wyjmij z wody, pokrój na mniejsze części – włóż do rondla i dodaj wodę, w której się moczyły. Wlej 1,5 litra wody lub bulionu, wrzuć listki laurowe i ziele angielskie. Gotuj około 20-30 minut. Na koniec dodaj śmietanę, wsyp posiekaną natkę i dopraw do smaku. Po 2 minutach gotowania zdejmij z ognia. Podawaj z ugotowanym makaronem.
Makaron możesz zastąpić ryżem, tortellini, łazankami, wigilijnymi uszkami, pierożkami, klopsikami, jajkiem na twardo, pieczywem.