- uniwersalna surówka pasująca do wielu dań,
- smaczna, prosta, zdrowa, szybka w przygotowaniu,
- dobra do ryb, mięs i potraw z grilla.
Składniki (dla 2-3 osób):
- mały brokuł (250 g)
- słodkie jabłko
- 2 łyżki posiekanego koperku, szczypiorku lub natki pietruszki
- łyżka majonezu
- łyżka jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 12%
- sól i pieprz
Brokuła umyj, osusz ręcznikiem papierowym i podziel na różyczki. Jabłko umyj (możesz też obrać, ale to niekonieczne). Różyczki brokuła i jabłko zetrzyj na dużych oczkach (tarką, malakserem lub szatkownicą z nakładką tarki). Dodaj posiekany koperek, majonez i jogurt. Dopraw do smaku i całość dobrze wymieszaj. Gotową surówkę przechowuj w lodówce.