- są pyszne – chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku,
- smakują z sosem czosnkowym lub do obiadu z gulaszem i surówką,
- do przygotowania można użyć ziemniaków pozostałych z wczorajszego obiadu.
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- sól
- olej do smażenia
- bułka tarta do obtoczenia
- świeża natka pietruszki (nie jest konieczna)
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Przeciśnij je przez praskę lub rozgnieć tłuczkiem, by nie było grudek. Dodaj 1 jajko, skrobię ziemniaczaną i posiekaną natkę. Wymieszaj. Dłonie zwilż zimną wodą, ulep kulki wielkości orzecha włoskiego. Panieruj w rozmąconym jajku i bułce tartej – smaż w głębokim tłuszczu (poziom oleju powinien sięgać do połowy wysokości kulek lub je całkowicie zakryć). Gdy będą złociste, wyjmij je na papierowy ręcznik, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.