• smaczne lekkostrawne mięsko w sam raz do obiadu,
  • szybkie i łatwe do przygotowania,
  • ze schabem można upiec warzywa obtoczone w marynacie (np. plastry cukinii, brokuł, kalafior, paprykę).

 

Skład:

  • 4 plastry surowego schabu 
  • 2-3 łyżki oleju
  • łyżka ciemnego sosu sojowego
  • ząbek czosnku
  • płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • łyżeczka ziół włoskich lub prowansalskich

 

Mięso opłucz, osusz, a następnie lekko rozbij tłuczkiem. Połącz składniki marynaty – czosnek przeciśnięty przez praskę, olej, sos sojowy, paprykę i zioła. Posmaruj nią plastry schabu z obu stron. Odstaw do lodówki na minimum 1h. Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika – piecz około 20-25 minut (przez 15 minut grzanie góra-dół, a kolejne 5-10 minut termoobieg). Podawaj zaraz po upieczeniu.