• najprostszy sposób na przyrządzenie batatów,
  • świetnie smakują z zimnym sosem np. czosnkowym,
  • idealne na obiad lub kolację.

 

Składniki na 2 porcje:

  • 2 bataty (1 batat to około 200g)
  • 3 łyżki oliwy lub innego oleju (np. lnianego, rozpuszczonego kokosowego)
  • łyżka sosu sojowego jasnego
  • opcjonalnie szczypta włoskich ziół

 

Bataty obierz, a następnie pokrój w dużą kostkę lub grubsze frytki. W głębszej misce wymieszaj oliwę z sosem sojowym – dodaj pokrojone bataty i wymieszaj tak, by wszystkie pokryły się marynatą. Odstaw je na pół godziny. Bataty wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 35 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu można posypać je szczyptą włoskich ziół (aromat będzie intensywniejszy niż, gdy się doda zioła przed pieczeniem).