- bardzo dobra pasta kanapkowa o wyrazistym smaku,
- zrobiona jedynie z 2 składników,
- pasuje do kanapek, chrupkiego pieczywa, krakersów, tortilli,
- pasta świetna na śniadanie, kolację lub do przekąsek na imprezę.
Składniki:
- 100 g serka śmietankowego naturalnego
- słoiczek suszonych pomidorów (ok. 250 g)
- ewentualnie dodatkowo sól i pieprz
Kawałki pomidorów wyjmij ze słoiczka i przełóż do pojemnika blendera. Dodaj serek – całość zblenduj na jednolitą masę. Sprawdź smak i jeśli chcesz, dopraw (ja nie doprawiałam).
Gotową pastę przechowuj w lodówce do 3 dni.
Jeśli pasta będzie zbyt gęsta, dodaj łyżkę oleju/oliwy z pomidorów i zblenduj.
Gotową pastę można wymieszać ze świeżymi lub suszonymi ziołami, np. bazylią, ziołami prowansalskimi.