- pyszne sycące danie z makaronem,
- jest szybkie i łatwe w przygotowaniu,
- danie dobre na obiad lub kolację.
Składniki (dla 2 osób):
- 200-250 g makaronu np. penne, świderki
- 200 g pieczarek
- 100 g szynki szwarcwaldzkiej
- cebula
- 2 łyżki oleju
- 1-2 łyżki masła
- sól i pieprz (lub ulubione przyprawy)
- świeża natka pietruszki
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu – odlej wodę w durszlaku i pozostaw do przestygnięcia. W tym czasie na patelni rozgrzej olej. Wrzuć posiekaną cebulę, pokrojoną szynkę i pieczarki – podsmaż przez chwilę. Dodaj masło oraz przyprawy. Po chwili wsyp makaron i posiekaną natkę pietruszki. Całość dobrze wymieszaj. Sprawdź smak – jeśli trzeba, dodatkowo dopraw. Po 2 minutach patelnię zdejmij z ognia, a makaron nakładaj na talerze.
Do podania: tarty parmezan, tarty żółty ser, zielone lub czarne oliwki, suszone zioła.