• kolorowe danie z kiełbasą i warzywami,
  • pożywne szybkie danie jednogarnkowe,
  • idealne na obiad lub kolację.

 

Skład na 2-3 porcje:

  • ok. 500 g młodej cukinii
  • duża czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 200 g kiełbasy w lasce (np. śląskiej, białej parzonej)
  • 90 g koncentratu pomidorowego
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • sól
  • 1 łyżka masła lub oleju

 

W rondlu rozgrzej tłuszcz i zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. W tym czasie pokrój w dużą kostkę paprykę, cukinię oraz kiełbasę. Dodaj je do rondla i wlej ok. 200 ml wody. Całość duś pod przykryciem na niedużym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj koncentrat pomidorowy i dla smaku dopraw przyprawami. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty, następnie zestaw z ognia.

 

Można je podawać z pieczywem, ryżem, kaszą lub ziemniakami.

Inne polecane dodatki: pierś kurczaka, pieczarki, kukurydza, patison, dynia lub bakłażan.

STRONA GŁÓWNA