- smaczne, niedrogie, łatwe do zrobienia,
- świetny pomysł na obiad lub kolację,
- można pominąć wędlinę i zrobić wersję wegetariańską.
Składniki na 4 kotlety:
- 5 jajek
- 60 g dowolnej wędliny (np. szynki, kiełbasy, baleronu)
- mała cebulka
- 1-2 łyżki bułki tartej + do panierowania
- sól i pieprz
- olej do smażenia
4 jajka ugotuj na twardo i przestudź. Obłup ze skorupki, następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i drobno pokrojoną wędlinę. Do jajek dodaj cebulę z wędliną oraz surowe jajko. Dobrze dopraw do smaku, by miały wyrazisty smak. Całość wymieszaj. Formuj kotleciki, obtocz w bułce tartej i smaż na złoty kolor.
Zamiast wędliny z cebulą, można dodać… świeży szczypiorek, koperek, świeżą paprykę, wędzonego łososia, pieczarki, leśne grzyby.
Kotlety mogą być podawane z: gotowanymi ziemniakami, ryżem, kaszą, surówką, sałatką obiadową, z keczupem, musztardą, zimnym sosem (np. czosnkowym, tzatziki).
Ile czasu gotować jajka na twardo? Czas gotowania jajek jest liczony od momentu zagotowania się wody. Zależnie od wielkości czas gotowania to 8-10 minut.