• tradycyjny napój gotowany z jabłek,
  • zdrowy, orzeźwiający, pyszny,
  • dobry do picia o każdej porze roku, na ciepło i na zimno,
  • może być słodzony dowolnym słodziwem, np. cukrem, cukrem trzcinowym, miodem, ksylitolem.

 

Składniki:

  • 3 duże jabłka
  • 2-3 łyżki cukru (lub innego słodziwa)
  • 1,5 litra wody

 

Jabłka umyj i każde przekrój na 8 części. Włóż do garnka, wsyp cukier i wlej wodę. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Po ugotowaniu zdejmij garnek z ognia, ostudź i przelej do dzbanka.

 

Owoce po ugotowaniu kompotu można zjeść lub zmiksować i dodać do ciasta.

Kolor kompotu zależy od gatunku użytych jabłek.

Przyprawy do kompotu: cynamon, goździki, kardamon, cukier waniliowy.

STRONA GŁÓWNA