• błyskawiczne lody z mrożonych borówek,
  • wystarczą tylko 3 składniki,
  • są pyszne, zdrowe i bardzo orzeźwiające,
  • to idealny zamiennik sklepowych lodów.

 

Skład na około 2 porcje:

  • 200 g mrożonych borówek
  • 100 g jogurtu naturalnego (greckiego, kefiru lub maślanki)
  • 2 łyżki syropu z agawy, cukru, miodu lub innego słodziwa

W głębszym pojemniku umieść wszystkie składniki, a następnie zmiksuj blenderem ręcznym (niestety mój blender kielichowy jest zbyt słaby). Lody będą przypominać zmrożoną owocową masę – podawaj je od razu lub przełóż do pojemnika i włóż do zamrażalnika na 2 h.

 

Zamiast blendera ręcznego można użyć mocnego blendera kielichowego lub thermomixa – słaby blender może sobie nie poradzić z mrożonymi owocami, a nawet popękać.

Zamiast borówek, można użyć innych mrożonych owoców, np. truskawek, moreli, brzoskwiń, jagód, malin, mango.

STRONA GŁÓWNA