Najważniejsze informacje:
- Jajka średniej wielkości gotujemy 4-4,5 minuty od momentu wrzenia wody
- Temperatura jajek przed gotowaniem powinna być pokojowa
- Dodanie soli do wody ułatwia obieranie jajek
Na skróty:
- Przygotowanie jajek do gotowania
- Czas gotowania według wielkości jajek
- Sposoby gotowania
- Wskazówki dodatkowe
Gotowanie jajek na miękko wymaga precyzji i odpowiedniego czasu. Właściwie przygotowane jajko na miękko ma ścięte białko i płynny żółtko. Ten prosty przepis pozwoli każdemu przygotować idealne jajko na miękko.
Przygotowanie jajek do gotowania
Przed gotowaniem wyjmij jajka z lodówki około 30 minut wcześniej. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową przed włożeniem do wody. Sprawdź też, czy skorupki nie mają pęknięć. Przygotuj garnek odpowiedniej wielkości i zalej jajka zimną wodą. Woda powinna przykrywać jajka około 2-3 cm powyżej ich powierzchni.
Czas gotowania według wielkości jajek
Długość gotowania zależy od rozmiaru jajek. Oto dokładne czasy:
- Jajka małe (rozmiar S) – 3-3,5 minuty
- Jajka średnie (rozmiar M) – 4-4,5 minuty
- Jajka duże (rozmiar L) – 5-5,5 minuty
Sposoby gotowania
Najpopularniejsza metoda polega na włożeniu jajek do zimnej wody. Następnie należy postawić garnek na kuchence i doprowadzić wodę do wrzenia. Od momentu pojawienia się pierwszych bąbelków wrzenia zaczynamy odliczać czas. Po upływie odpowiedniego czasu, natychmiast wyciągamy jajka i przelewamy je zimną wodą.
Alternatywną metodą jest wkładanie jajek do już wrzącej wody. Ta metoda wymaga większej ostrożności, aby nie uszkodzić skorupek. Zaletą tej metody jest większa precyzja w kontrolowaniu czasu gotowania.
Wskazówki dodatkowe
Do wody warto dodać szczyptę soli. Solona woda podnosi temperaturę wrzenia i ułatwia obieranie jajek. Po ugotowaniu, natychmiastowe przelanie jajek zimną wodą zatrzymuje proces gotowania. Dzięki temu żółtko pozostanie płynne, a białko będzie odpowiednio ścięte.
Gotowe jajko najlepiej podawać w specjalnej podstawce. Do jedzenia używamy łyżeczki, którą delikatnie odcinamy czubek jajka. Jajka na miękko świetnie smakują z pieczywem, masłem i szczyptą soli.