Ile gotujemy jajka na miękko?

Najważniejsze informacje:

  • Jajka średniej wielkości gotujemy 4-4,5 minuty od momentu wrzenia wody
  • Temperatura jajek przed gotowaniem powinna być pokojowa
  • Dodanie soli do wody ułatwia obieranie jajek

Na skróty:

Gotowanie jajek na miękko wymaga precyzji i odpowiedniego czasu. Właściwie przygotowane jajko na miękko ma ścięte białko i płynny żółtko. Ten prosty przepis pozwoli każdemu przygotować idealne jajko na miękko.

Przygotowanie jajek do gotowania

Przed gotowaniem wyjmij jajka z lodówki około 30 minut wcześniej. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową przed włożeniem do wody. Sprawdź też, czy skorupki nie mają pęknięć. Przygotuj garnek odpowiedniej wielkości i zalej jajka zimną wodą. Woda powinna przykrywać jajka około 2-3 cm powyżej ich powierzchni.

Czas gotowania według wielkości jajek

Długość gotowania zależy od rozmiaru jajek. Oto dokładne czasy:

  • Jajka małe (rozmiar S) – 3-3,5 minuty
  • Jajka średnie (rozmiar M) – 4-4,5 minuty
  • Jajka duże (rozmiar L) – 5-5,5 minuty

Sposoby gotowania

Najpopularniejsza metoda polega na włożeniu jajek do zimnej wody. Następnie należy postawić garnek na kuchence i doprowadzić wodę do wrzenia. Od momentu pojawienia się pierwszych bąbelków wrzenia zaczynamy odliczać czas. Po upływie odpowiedniego czasu, natychmiast wyciągamy jajka i przelewamy je zimną wodą.

Alternatywną metodą jest wkładanie jajek do już wrzącej wody. Ta metoda wymaga większej ostrożności, aby nie uszkodzić skorupek. Zaletą tej metody jest większa precyzja w kontrolowaniu czasu gotowania.

Wskazówki dodatkowe

Do wody warto dodać szczyptę soli. Solona woda podnosi temperaturę wrzenia i ułatwia obieranie jajek. Po ugotowaniu, natychmiastowe przelanie jajek zimną wodą zatrzymuje proces gotowania. Dzięki temu żółtko pozostanie płynne, a białko będzie odpowiednio ścięte.

Gotowe jajko najlepiej podawać w specjalnej podstawce. Do jedzenia używamy łyżeczki, którą delikatnie odcinamy czubek jajka. Jajka na miękko świetnie smakują z pieczywem, masłem i szczyptą soli.

Podziel się swoją opinią