- szybka potrawa jednogarnkowa,
- pożywna, sycąca, prosta w przygotowaniu,
- dobra na obiad lub kolację,
- fasolkę można wekować lub mrozić.
Składniki (4 porcje):
- 2 puszki białej fasoli (2x 400g)
- 100 g wędzonego boczku
- 200 g kiełbasy
- 2 cebule
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżka majeranku
- łyżka oleju lub masła
- łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- pół łyżeczki ostrej papryki mielonej
- sól, pieprz lub ulubione przyprawy
W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz. Podsmaż przez chwilę posiekaną cebulę, pokrojoną kiełbasę oraz boczek. Dodaj fasolkę wraz z zalewą, koncentrat, majeranek i przyprawy. Jeśli fasolka jest zbyt gęsta lub chcesz zrobić więcej sosu, dodaj 100-200 ml wody lub bulionu. Całość gotuj na małym ogniu przez 5-10 minut.
Jeśli wlejesz zbyt dużo wody lub bulionu, zagęścisz sos dodając więcej koncentratu pomidorowego, zasmażkę lub zaklepkę (wodę wymieszaną z mąką lub skrobią ziemniaczaną).
Fasolkę można podać z pieczywem, do ziemniaków lub kaszy.