
- świetny pomysł na domowy fast food,
- kotlet mięsny zrobiony ze 100% wołowiny (bez barwników i konserwantów),
- w sam raz na obiad, kolację lub poczęstowanie znajomych.
- 4 bułki do burgerów
- 400-500 g mielonej wołowiny
- duży pomidor
- 2-3 liście sałaty masłowej lub lodowej
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki pikantnego keczupu
- łyżka jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 12%
- sól i pieprz
Inne dodatki: boczek, papryczki jalapeno, ogórek świeży, konserwowy lub kiszony, cebula, sery (gouda, ser kozi, mozzarella), grillowane warzywa (papryka, cukinia).
Szukając nowych inspiracji, warto przejrzeć menu znanych Ci burgerowni – w ten sposób znajdziesz wiele oryginalnych pomysłów na ciekawe i nietypowe dodatki.
Jeśli wolisz, powyższy sos zastąp musztardą, sosem czosnkowym lub innym ulubionym sosem (zależnie od gustu).
Nie trzeba doprawiać mięsa na kotlety. Wystarczy dobrze przyprawić sam sos, a hamburger będzie pyszny.
Łatwiej uformujesz kotlety, jeśli wcześniej dłonie namoczysz w zimnej wodzie (mięso nie będzie kleić się do rąk).