• gładkie, miękkie i elastyczne,
  • nie rozkleja się w czasie gotowania,
  • pierogi z tego ciasta można napełniać dowolnym farszem (słodkim lub wytrawnym).

 

Składniki (około 40-45 sztuk):

  • 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  • jajko
  • 3/4 ciepłej wody
  • łyżka oleju
  • szczypta soli

 

W misce umieść mąkę, jajko, olej i sól. Po trochę dolewaj ciepłą wodę, mieszaj. Ciasto wyłóż na stolnicę, podsypuj mąką i zagniataj. Zawiń w folię, odłóż na 30 minut do lodówki. Wyjmij je z lodówki i pozostaw na 10 minut, by się ogrzało (nabrało temperatury pokojowej). Podziel je na 3-4 porcje. Każdy kawałek wałkuj, wykrawaj krążki, a następnie wypełniaj je farszem i sklejaj (brzegi lepiej się skleją, gdy posmarujesz je palcem namoczonym w wodzie). Skrawki ciasta pozostałe z wykrawania krążków dodaj do następnego kawałka ciasta, lekko zagnieć i rozwałkuj.

Nadzienie do pierogów: mięso, pieczarki, leśne grzyby, kiszona kapusta, twaróg, ziemniaki z twarogiem, owoce, mak z bakaliami.

Ugotowane ostudzone pierogi można mrozić (w pojemnikach lub woreczkach).

By pierogi nie kleiły się w czasie gotowania, do wody warto dodać niewielką ilość oleju.

STRONA GŁÓWNA