Jak poradzić sobie z przygotowaniem Wigilii w domu? Łatwiej jest, gdy na kolacji mają być sami domownicy. W końcu to „sami swoi”;) Trudniej się robi, gdy spodziewamy się gości i mamy przygotować dania dla większej ilości osób. Oto parę wskazówek, które mogą się przydać;)
  • 1. Nie zostawiaj całego gotowania na dzień Wigilii!
  • To jest częsty błąd świeżo upieczonych Pań Domu. W ten sposób nałożysz na siebie olbrzymi stres i lęk, czy o czymś nie zapomnisz, czy zdążysz ze wszystkim na czas i pojawia się dodatkowa frustracja, jeśli przypalisz bigos lub przesolisz barszcz.
  • 2Zaangażuj do pracy domowników!
  • Zaplanuj zadania i rozdziel pomiędzy domowników. Nawet jeśli pomogą choć trochę, zawsze to mniej dla Ciebie;)
  • 3. Poproś gości o pomoc!
  • Wystarczy, że goście przyniosą 1 lub 2 potrawy. Niby niewiele, ale przy tych całych przygotowaniach, sprzątaniu i gotowaniu, to będzie dla Ciebie duże wsparcie.
  • 4. Przygotuj dania kilka dni wcześniej!
  • Niektóre potrawy można lub nawet powinno się przygotować 2-3 dni przed planowanym podaniem, np. rybę w zalewie octowej, tatar ze śledzia. Dlaczego? Ponieważ wszystkie składniki „przegryzają się” i danie będzie smakować lepiej.
  • 5. Ugotuj i zamroź!
  • W ten zaradny sposób moja teściowa radzi sobie z nakarmieniem większej ilości gości. Do mrożenia nadaje się m.in. bigos, ugotowane pierogi i uszka, krokiety z naleśników.
  • 6. Kup garmażerkę!
  • Jeśli masz na barkach zbyt wiele obowiązków, nie wstydź się wspierać gotowymi produktami.
  • 7. Myśl sprytnie!
  • Z rana możesz nasmażyć więcej ryby i zrobić z nich kilka dań – jedną podać z warzywnym sosem greckim … drugą podać z zimnym sosem pieczarkowo-jogurtowym …a trzecią z sosem japońskim (z marynowaną papryką i ogórkiem). Są to potrawy podawane na zimno, więc możesz je ustawić na stole nawet 2-3 godziny przed przyjściem gości i zostanie Ci dużo czasu na wystrojenie się do spotkania.

Udanych przygotowań i Wesołych Świąt!;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *