• kwaśna zupa zagęszczana zakwasem chlebowym,
  • smaczna, prosta, nie wymaga dużego nakładu pracy,
  • można zrobić wersję bez warzyw lub bardziej sycącą z ziemniakami i włoszczyzną,
  • bywa podawana na Wielkanoc i nie tylko (również na codzienny obiad lub rodzinne imprezy).

 

Składniki:

  • 500 ml gotowego zakwasu na żurek
  • 500 g białej surowej kiełbasy
  • 2 litry wody
  • 400 g wędzonych żeberek (lub innego mięsa z kością)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 pełne łyżki majeranku
  • 2-3 listki laurowe
  • 2-3 ziela angielskie
  • sól i pieprz
  • 100 ml słodkiej śmietanki 18% lub 30 %
  • do podania jajka ugotowane na twardo (tyle jajek, ile osób)

Żeberka pokrój na mniejsze części, zalej zimną wodą i zagotuj. Gotuj około 20 minut, a w międzyczasie łyżką cedzakową usuwaj szumowiny. Włóż ziele angielskie, listki laurowe oraz kawałki kiełbasy – gotuj kolejne 20 minut. Kiełbasę wyjmij na talerz. Do wywaru dodaj zakwas, słodką śmietankę, czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek oraz przyprawy. Zagotuj, po 10 minutach zdejmij z ognia. Podawaj z kawałkiem kiełbasy i jajkiem na twardo.

Dodałam słodką śmietankę, ponieważ bardzo dobrze łączy się z zupą i nie warzy się.

Można dodać także: suszone grzyby, ziemniaki, włoszczyznę (marchewkę, korzeń selera lub pietruszki).

W niektórych restauracjach żurek bywa podawany w wydrążonym bochenku chleba.

STRONA GŁÓWNA