• klasyczny kapuśniak z kiszoną kapustą i warzywami,
  • smaczna, zdrowa, jesienno-zimowa zupa pełna witamin,
  • w sam raz na obiad lub na kolację.

 

Skład:

  • około 500 g wędzonych żeberek
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 4-5 ziemniaków
  • marchewka
  • pietruszka
  • 2,5 litra wody
  • cebula
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 ziela angielskie
  • pełna łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • sól i pieprz
  • do posypania majeranek lub natka pietruszki

Żeberka umyj, włóż do garnka, zalej wodą i gotuj około 25 minut. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pokrojone ziemniaki oraz marchew i pietruszkę starte na dużych oczkach. Gotuj około 15 minut. Następnie dodaj kapustę kiszoną i koncentrat pomidorowy – gotuj około 10 minut. W tym czasie na patelni rozpuść masło, zeszklij posiekaną cebulę, wsyp mąkę i zasmaż. Wlej pół szklanki zimnej wody, wymieszaj i przelej do gotującej się zupy. Dodaj majeranek i dopraw do smaku przyprawami.

Z cebulką można podsmażyć kiełbasę lub wędzony boczek (około 100-150 g).

Do podania: pieczywo, słodka lub kwaśna śmietana.

Jeśli dodasz kapustę na początku gotowania, powstanie kwaśny wywar, w którym warzywa się nie ugotują (będą twarde).

STRONA GŁÓWNA