• klasyczna zupa pomidorowa – prosta i smaczna,
  • do podania z ryżem, makaronem lub innym ulubionym dodatkiem,
  • do przygotowania można użyć wczorajszego rosołu,
  • w sam raz na obiad lub na kolację.

 

Skład:

  • ćwiartka kurczaka (około 400-500 g)
  • 2 litry wody
  • 400 g pomidorów w puszce (całych lub krojonych)
  • pełna łyżeczka koncentratu pomidorowego 30%
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • sól i pieprz
  • 1-2 łyżki majeranku
  • ugotowany ryż lub makaron

Mięso umyj pod bieżącą wodą, włóż do garnka, zalej wodą i zagotuj. Zdejmij szumowiny zbierające się na powierzchni. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz obrane i przekrojone na pół warzywa – marchewkę, pietruszkę i seler. Wszystko gotuj na małym ogniu około 20-25 minut. Wyjmij ugotowane warzywa, pokrój na nieco mniejsze kawałki i wrzuć do pojemnika o wysokich ściankach. Dodaj ząbki czosnku, koncentrat, pomidory z puszki, około 200 ml wody – całość zmiksuj blenderem ręcznym. Przelej je do gotującego się wywaru i gotuj jeszcze około 15 minut. Chwilę przed zdjęciem z ognia, dodaj majeranek i przyprawy.

Zupę możesz dodatkowo zabielić kwaśną lub słodką śmietaną – to zależy od gustu.

Do podania polecam: makaron (nitki, świderki, kolanka), ryż, ziemniaki, pulpety.

Jeśli nie masz pomidorów w puszcze, użyj 400 ml przecieru pomidorowego lub passaty. Możesz również użyć 1 kilograma świeżych pomidorów, np. podduszone i przetarte przez sito.

STRONA GŁÓWNA