- klasyczna zupa pomidorowa – prosta i smaczna,
- do podania z ryżem, makaronem lub innym ulubionym dodatkiem,
- do przygotowania można użyć wczorajszego rosołu,
- w sam raz na obiad lub na kolację.
Skład:
- ćwiartka kurczaka (około 400-500 g)
- 2 litry wody
- 400 g pomidorów w puszce (całych lub krojonych)
- pełna łyżeczka koncentratu pomidorowego 30%
- marchewka
- pietruszka
- kawałek selera
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- sól i pieprz
- 1-2 łyżki majeranku
- ugotowany ryż lub makaron
Mięso umyj pod bieżącą wodą, włóż do garnka, zalej wodą i zagotuj. Zdejmij szumowiny zbierające się na powierzchni. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz obrane i przekrojone na pół warzywa – marchewkę, pietruszkę i seler. Wszystko gotuj na małym ogniu około 20-25 minut. Wyjmij ugotowane warzywa, pokrój na nieco mniejsze kawałki i wrzuć do pojemnika o wysokich ściankach. Dodaj ząbki czosnku, koncentrat, pomidory z puszki, około 200 ml wody – całość zmiksuj blenderem ręcznym. Przelej je do gotującego się wywaru i gotuj jeszcze około 15 minut. Chwilę przed zdjęciem z ognia, dodaj majeranek i przyprawy.
Zupę możesz dodatkowo zabielić kwaśną lub słodką śmietaną – to zależy od gustu.
Do podania polecam: makaron (nitki, świderki, kolanka), ryż, ziemniaki, pulpety.
Jeśli nie masz pomidorów w puszcze, użyj 400 ml przecieru pomidorowego lub passaty. Możesz również użyć 1 kilograma świeżych pomidorów, np. podduszone i przetarte przez sito.