- domowa zupa z pieczarkami oraz włoszczyzną,
- smaczna i prosta w przygotowaniu,
- dobra na obiad lub kolację.
Składniki na 4 porcje:
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 2-3 łyżki masła
- 2 marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- 1 i 1/2 litra bulionu
- 2 listki laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 łyżki majeranku lub natki pietruszki
- 100 ml słodkiej śmietanki, np. 18% lub 30%
- pieprz i sól
W garnku na maśle podsmaż posiekaną cebulę i pokrojone pieczarki. Wrzuć pokrojony seler, pietruszkę oraz marchewkę. Smaż przez około 5 minut. Dodaj ziele angielskie, listki laurowe, wlej bulion – całość zagotuj. Po 15 minutach gotowania wlej śmietankę i dopraw do smaku przyprawami. Po chwili zdejmij rondel z ognia.
Dodałam słodką śmietankę, ponieważ bardzo dobrze łączy się z zupą i nie warzy się.
Można dodać ziemniaki i inne warzywa, np. fasolkę szparagową, brokuły, leśne grzyby.