• domowa zupa z pieczarkami oraz włoszczyzną,
  • smaczna i prosta w przygotowaniu,
  • dobra na obiad lub kolację.

 

Składniki na 4 porcje:

  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki masła
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 i 1/2 litra bulionu
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 łyżki majeranku lub natki pietruszki
  • 100 ml słodkiej śmietanki, np. 18% lub 30%
  • pieprz i sól

W garnku na maśle podsmaż posiekaną cebulę i pokrojone pieczarki. Wrzuć pokrojony seler, pietruszkę oraz marchewkę. Smaż przez około 5 minut. Dodaj ziele angielskie, listki laurowe, wlej bulion – całość zagotuj. Po 15 minutach gotowania wlej śmietankę i dopraw do smaku przyprawami. Po chwili zdejmij rondel z ognia.

Dodałam słodką śmietankę, ponieważ bardzo dobrze łączy się z zupą i nie warzy się.

Można dodać ziemniaki i inne warzywa, np. fasolkę szparagową, brokuły, leśne grzyby.

STRONA GŁÓWNA