• zdrowa pożywna zupa ogórkowa pełna warzyw,
  • do przygotowania możesz użyć wczorajszego rosołu,
  • w sam raz na obiad lub na kolację.

 

Skład na 4 porcje:

  • 1,5 litra bulionu (mięsnego lub warzywnego)
  • 1 marchew
  • korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 4 średnie ogórki kiszone
  • łyżka masła, oliwy lub oleju
  • 2 ziela angielskie
  • 2 listki laurowe
  • sól i pieprz
  • świeża natka pietruszki lub koperek

W rondlu rozgrzej masło i zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie, pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler oraz ziemniaki – wlej bulion. Gotuj około 15 minut. Dodaj starte na tarce ogórki. Gotuj przez kolejne 10 minut. Wrzuć posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy, a po chwili zdejmij rondel z ognia. Gotową zupę możesz „zabielić” śmietaną lub dodać kleks gęstej śmietany na talerzu.

Do podania: pieczywo, słodka śmietanka 30% lub kwaśna śmietana 18%.

Do zrobienia zupy, można wykorzystać rosół z poprzedniego dnia lub przygotować wywar mięsny, np. z żeberek wieprzowych, golonki, udek, skrzydełek, szyjek drobiowych.

STRONA GŁÓWNA