
- zdrowa pożywna zupa ogórkowa pełna warzyw,
- do przygotowania możesz użyć wczorajszego rosołu,
- w sam raz na obiad lub na kolację.
Skład na 4 porcje:
- 1,5 litra bulionu (mięsnego lub warzywnego)
- 1 marchew
- korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 3-4 średnie ziemniaki
- 1 duża cebula
- 4 średnie ogórki kiszone
- łyżka masła, oliwy lub oleju
- 2 ziela angielskie
- 2 listki laurowe
- sól i pieprz
- świeża natka pietruszki lub koperek
W rondlu rozgrzej masło i zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie, pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler oraz ziemniaki – wlej bulion. Gotuj około 15 minut. Dodaj starte na tarce ogórki. Gotuj przez kolejne 10 minut. Wrzuć posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy, a po chwili zdejmij rondel z ognia. Gotową zupę możesz „zabielić” śmietaną lub dodać kleks gęstej śmietany na talerzu.
Do podania: pieczywo, słodka śmietanka 30% lub kwaśna śmietana 18%.
Do zrobienia zupy, można wykorzystać rosół z poprzedniego dnia lub przygotować wywar mięsny, np. z żeberek wieprzowych, golonki, udek, skrzydełek, szyjek drobiowych.