• prosta i łatwa do zrobienia zupa z ogórkami kiszonymi,
  • kremowa, pożywna, bardzo zdrowa,
  • w sam raz na obiad lub kolację.

 

Dla 4 osób:

  • 1 litr bulionu (mięsnego lub warzywnego)
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka masła
  • 3 ogórki kiszone
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%
  • sól i pieprz

W rondlu rozgrzej masło. Zeszklij cebulę pokrojoną w piórka. Wlej bulion, dodaj obrane i pokrojone warzywa (ziemniaki, marchewkę, pietruszkę) – gotuj przez około 15 minut na niedużym ogniu. Dodaj ogórki pokrojone na kawałki i gotuj jeszcze 10 minut. Zdejmij rondel z ognia. Wlej śmietanę, dodaj przyprawy i całość zmiksuj blenderem. Podawaj zaraz po przygotowaniu.

Do podania: groszek ptysiowy, grzanki, gęsta śmietana, pestki dyni lub słonecznika, świeża zielenina (natka pietruszki, koperek).

Do przygotowania możesz użyć rosołu z poprzedniego dnia i dodać warzywa, które pozostały.

STRONA GŁÓWNA