• łatwa i bardzo szybka zupa pieczarkowa,
  • kremowa, pożywna i zarazem lekka dla żołądka,
  • w sam raz na obiad lub na kolację.

 

Dla 4 osób:

  • 1 l bulionu
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka masła
  • 500 g pieczarek
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%
  • sól i pieprz

W rondlu rozgrzej masło. Zeszklij cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodaj pokrojone pieczarki – całość smaż około 10 minut. Wlej bulion, dodaj obrane i pokrojone ziemniaki. Gotuj do miękkości ziemniaków. Zdejmij rondel z ognia. Wlej śmietanę, dodaj przyprawy i całość zmiksuj blenderem. Podawaj zaraz po przygotowaniu.

Do podania: groszek ptysiowy, grzanki, prażona cebulka, gęsta śmietana, pestki dyni lub słonecznika, świeża zielenina (natka pietruszki, koperek).

Do przygotowania możesz użyć wczorajszego rosołu i dodać warzywa, które pozostały z tej zupy.

STRONA GŁÓWNA