• łatwa, szybka i niedroga – zrobiona z kilku prostych składników,
  • zdrowa, pożywna, lekka dla żołądka,
  • na obiad, na kolację, dla gości, na rodzinne imprezy.

 

Na 4 porcje:

  • około 600-700 g cukinii
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 średnie cebule
  • świeża natka pietruszki
  • 1 łyżka masła lub oliwy
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%
  • sól i pieprz (lub ulubione przyprawy)

Cukinię i ziemniaki obierz, opłucz, osusz. W rondlu rozgrzej masło. Podsmaż pokrojoną cebulę. Dodaj pokrojone ziemniaki i cukinię, wlej wodę lub bulion – gotuj do miękkości ziemniaków (około 15 minut). Zdejmij rondel z ognia. Wlej śmietanę, dodaj przyprawy i całość zmiksuj blenderem. Podawaj zaraz po przygotowaniu.

Do podania: pieczywo, pieczywo czosnkowe, groszek ptysiowy, grzanki, prażona cebulka, gęsta śmietana, pestki dyni lub słonecznika, świeża zielenina (natka pietruszki, koperek, szczypiorek).

Do przygotowania możesz użyć wczorajszego rosołu oraz warzywa, które pozostały (marchewkę, pietruszkę, seler).

STRONA GŁÓWNA