• lekka pożywna zupa pełna warzyw,
  • do przygotowania możesz użyć wczorajszego rosołu,
  • w sam raz na obiad lub na kolację.

 

Skład:

  • 2 litry bulionu
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • kawałek korzenia selera
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 3 średnie ziemniaki
  • mały kalafior
  • puszka groszku konserwowego (400 g)
  • 3-4 łyżki posiekanego koperku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól i pieprz

Warzywa obierz i umyj. Kalafior podziel na różyczki, a pozostałe warzywa pokrój w kostkę. Do rondla wlej bulion, wrzuć liście laurowe, ziele angielskie, marchewkę, pieruszkę i korzeń selera – zagotuj. Po kilku minutach dodaj ziemniaki, kalafior i seler naciowy. Gotuj dalej, aż warzywa staną się miękkie. Wrzuć groszek konserwowy, posiekany koperek i dopraw do smaku. Po chwili zdejmij rondel z ognia. Zależnie od gustu, zupę możesz podawać ze śmietaną lub bez.

Do podania: pieczywo, słodka śmietanka 30% lub kwaśna śmietana 18%.

Do zrobienia zupy, można przygotować wywar mięsny, np. z żeberek wieprzowych, golonki, udek, skrzydełek, szyjek drobiowych.

STRONA GŁÓWNA