
- lekka pożywna zupa pełna warzyw,
- do przygotowania możesz użyć wczorajszego rosołu,
- w sam raz na obiad lub na kolację.
Skład:
- 2 litry bulionu
- 2 marchewki
- korzeń pietruszki
- kawałek korzenia selera
- 2 gałązki selera naciowego
- 3 średnie ziemniaki
- mały kalafior
- puszka groszku konserwowego (400 g)
- 3-4 łyżki posiekanego koperku
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól i pieprz
Warzywa obierz i umyj. Kalafior podziel na różyczki, a pozostałe warzywa pokrój w kostkę. Do rondla wlej bulion, wrzuć liście laurowe, ziele angielskie, marchewkę, pieruszkę i korzeń selera – zagotuj. Po kilku minutach dodaj ziemniaki, kalafior i seler naciowy. Gotuj dalej, aż warzywa staną się miękkie. Wrzuć groszek konserwowy, posiekany koperek i dopraw do smaku. Po chwili zdejmij rondel z ognia. Zależnie od gustu, zupę możesz podawać ze śmietaną lub bez.
Do podania: pieczywo, słodka śmietanka 30% lub kwaśna śmietana 18%.
Do zrobienia zupy, można przygotować wywar mięsny, np. z żeberek wieprzowych, golonki, udek, skrzydełek, szyjek drobiowych.