• pożywna zupa pełna warzyw,
  • do przygotowania możesz użyć wczorajszego rosołu,
  • w sam raz na obiad lub na kolację.

 

  • 2, 5 litra wody lub bulionu (warzywnego, mięsnego)
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek korzenia selera
  • 1 cebula
  • 1 brokuł
  • 2-3 duże ziemniaki
  • 250 g pieczarek
  • łyżka oleju, oliwy lub masła
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie kwaśna śmietana 18% lub słodka śmietanka 30%
Brokuł opłucz i rozdziel na drobne różyczki. Ziemniaki, seler, marchewkę i pietruszkę obierz, opłucz i pokrój w kostkę. Pieczarki umyj i pokrój w pół plasterki, a cebulę obierz z łupiny i drobno posiekaj. W szerokim garnku rozgrzej tłuszcz i podsmaż cebulę z pieczarkami. Dodaj warzywa oraz liście laurowe i zalej bulionem. Gotuj około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Dopraw wedle gustu. Podawaj ze słodką śmietanką lub z kleksem gęstej śmietany.
Do podania: pieczywo, słodka śmietanka 30% lub kwaśna śmietana 18%.

STRONA GŁÓWNA