• jesienno-zimowa zupa z warzywami, suszonymi grzybami i makaronem,
  • smaczna, aromatyczna i pożywna,
  • do przygotowania możesz użyć wczorajszego rosołu,
  • w sam raz na obiad lub na kolację.

 

Skład:

  • 20-30 g suszonych grzybów
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • korzeń selera
  • cebula
  • 100 ml śmietanki 30%
  • sól i pieprz
  • łyżka masła
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • natka pietruszki
  • makaron do podania

Grzyby zalej gorącą wodą i odstaw na godzinę. Obrane warzywa pokrój w kostkę. Podsmaż je w rondlu na maśle. Grzyby wyjmij z wody, pokrój na mniejsze części – włóż do rondla i dodaj wodę, w której się moczyły. Wlej 1,5 litra wody lub bulionu, wrzuć listki laurowe i ziele angielskie. Gotuj około 20-30 minut. Na koniec dodaj śmietanę, wsyp posiekaną natkę i dopraw do smaku. Po 2 minutach gotowania zdejmij z ognia. Podawaj z ugotowanym makaronem.

Makaron możesz zastąpić ryżem, tortellini, łazankami, wigilijnymi uszkami, pierożkami, klopsikami, jajkiem na twardo, pieczywem.

STRONA GŁÓWNA